Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 13:53 - Извадки от досието на Иван Костов
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 4196 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Извадки от досието на Иван Костов

 

Стените украсявал с математически формули

Разследвали го над 9 пъти за антикомунистическа дейност

ДС го преследвала “идеологическа диверсия“

  

Иво БЕРОВ   

 

image  

 

Жалба

В понеделник в интервю на турско кафе, което разкрива неговата детска непосредственост столичният кмет Б. Борисов изрази тъга, че не бил прочел досието на лидера на ДСБ Иван Костов. Развълнувани от изразените пред вацовия всекидневник дълбоки и сложни чувства решихме да помогнем. Специално за Борисов и компания публикуваме автентични извадки от досието на Костов. Очакваме Б. Б. да върне жеста и да извади своето. Не пием турско кафе.

“Седем”

 

Ако беше друг, щеше да се хвали. Щеше да изтъква заслуги. Щеше да се изкара дисидент. Пострадал от режима.

И в много отношения би имал право. Най-малкото, защото е бил уволнен от работа заради немарксистки възгледи. В справка на Държавна сигурност с гриф  “строго секретно”  от 4 април 1984 между другото се казва: “При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи. Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да бъде освободен и да не се допуска до педагогическа идеологическа работа“. 

 

Затова е принуден да напусне ВИИ “Карл Маркс“. И постъпва във ВМЕИ “Ленин“ като математик – асистент.  (Ей пък и имена са носели тогава висшите ни училища.) Но и на новото място  “в изказванията му също се забелязват немарксически позиции“, пише в справката на ДС. И апартаментът му е бил подслушван. Проучвани са били хората, с които е говорил. Тайно са претърсвали дома му.

 

Той обаче  не се хвали. Не изтъква заслуги

 

С голяма неохота говори въобще за тези минали неща.

Може би защото е темерут. Или не иска да вгорчава живота си с подобни спомени. Или пък е зает. Или предпочита да гледа напред.

Многото обяснения обаче могат да се заместят с едно.

Той е Костов. (Има, между другото, доста хора, които много злобеят, когато някой прояви уважение към човек, който заслужава уважение. Нека си злобеят.)

А Костов означава класа. В България това понятие сякаш не е съвсем изяснено. То може да се изясни  при едно сравнение между  Костов (с две висши образования) и сегашния неук рейтингов юначага Бойко Борисов, който никак не пропуска да изтъкне как бил пострадал от Държавна сигурност, защото когато му се поревнало да се влее в бойните й редици, тя го не пощяла. Или при сравнение с някогашния рейтингов юначага Богомил Бонев и  чудатите му  наклонности да души леглото на бившия си началник.

 

Толкова ниско като Бонев не са падали

 

дори ченгетата и доносниците на Държавна сигурност. Те поне са душили в кабинета на Костов, а не в спалнята му. От което произлиза едно любопитно свидетелство.

В библиотеката в кабинета му почти няма идеологическа литература. Стените украсявал с разни математически формули, дори поставил някаква маймуна с английски текстове по нея. Едва след категорична намеса на Довереното лице маймуната била свалена и били  поставени портретите на Маркс и Енгелс.

Това съобщава довереното лице “Стоян“. А довереното лице, което е заменило маймуната с Маркс и Енгелс явно е имало усет. Те са взаимозаменяеми.

Като се подминат шегите обаче, със своето нежелание да изтъква миналите си заслуги и да се защитава от сегашните нападки (изключително тъпанарски, между другото) Костов в повечето случаи губи. Оказва се, че

 

в България да бъдеш човек от класа

 

е прекомерен разкош. Защото цяла пасмина журналя, политичета, писачи, тълмачи, бойковчета, борисовчета, бончовци, боневци и, разбира се, агенти и доносници на комунистическите тайни служби упорито всекидневно, нагло, неуморно, прилежно и злобно разпространяват  измислици за Костов. Като например това, че бил искал да става партиен член.

При изпълнение на плана за проверка на Костов обаче оперативният работник на Държавна сигурност научава неговия колега Иван Гаврилов, че “ако на партийната група се постави въпросът за приемането на Костов в БКП, към което се стремял ръководителят на катедрата Алекси Алексиев, той щял да се изкаже най-остро против”.

 

Разпространява се и друга клевета

 

срещу Костов – че като преподавател бил хвалил социалистическата икономика. Агентурните данни на Държавна сигурност показват обаче точно обратното. Оперативният работник, разследвал Костов, докладва, че

“Костов дава негативна оценка на новия икономически подход и в научните му разработки има антикомунистически постановки”.

А най-гадната клевета срещу Костов е, че службите го били вербували и затова някога му било позволено да отиде в Русия,  затова му били публикували статия в “Работническо дело“ и всичко това си го пише в неговото досие.

Статия на Костов в “Работническо дело“ наистина има. Тя е писана още в началото на демократичните промени, но и сега може да служи като

 

образец за пазарни и  антикомунистически виждания

 

в икономиката.

Костов има и досие.  Само че не агентурно досие, а досие на човек, разработван и преследван от Държавна сигурност за “идеологическа диверсия“. Срещу него са проведени повече от девет разследвания за антикомунистическа дейност.

Дали сега, след като прочете извадки от досието на Костов във вестник “Седем“,  оня четец на вестници и  разобличител на бившите комунистически служби от телевизия СКАТ, който все намеква, че Костов бил ченге, ще съобщи истината на зрителите си и ще им се извини?

 

Дали ще съобщят истината и онези журналисти

 

които все врякат, че никой не показва досието на Костов?

Ще се осмелят ли да я кажат националните медии? Дали ще се осмелят тези, които ката ден осведомяват съвкупния български народ какво пише във вестника на агента Бор, да кажат и какво пише във вестник “Седем” за досието на Костов?

Май не. И няма нужда да се обяснява защо. Поради същата причина, поради която из медиите шетат главно офицери от Държавна сигурност. И поради която вестниците (безплатно, как ли пък не... ) се подмазват на Бойко Борисов.

И поради която не желаят да се сетят за какви заслуги и взаимообвързаности българският президент прикри чрез назначаване на посланическа длъжност едно лице, което би трябвало да бъде разследвано за не едно престъпление. И поради която... впрочем, има ли смисъл да се изброява още...

назад


Обвиняват го в антиживковизъм  и модернизъм

 

Агенти подслушват дома и телефона му

 

"Седем"

 

Как започва всичко, ли?

Започва мръснишки. В Шести отдел на Държавна сигурност  постъпват агентурни данни  от агент “Галя” и довереното лице “Толев”  срещу главния асистент в катедра “Политикономия”  Иван Йорданов  Костов. Това става повод на 4 март 1983 шестаците да направят предложение за завеждането на дело за оперативна проверка /ДОП/ срещу него.

 

Само четири дни след това предложението е одобрено. Започва организирането и провеждането на оперативно –техническите и агентурни мероприятия. Те са съсредоточени в няколко направления. Целта им е да изяснят  извършва ли “обектът” антисоциалистическа пропаганда и сред какъв кръг от лица  развива вражеска дейност. После да я документират и  преустановят.

За да бъде гарантирана ефикасността на операцията ДС разработва детайлизирана стратегия. Разграфена в девет пункта. Те предвиждат да се направят тайни обиски в дома и в кабинета на Костов. Да се организира за 20 дни  подслушване на жилището му, така че да се установи какво и с кои лица разговаря.

 

По време на тайните обиски

 

да се преснимат написаните от него работни бележки  и материали. Впоследствие те да се предоставят за анализ на “специалисти в областта на политикономията.” Документирани подробно са и всички подслушани телефонни разговори. Проверката, разбира се, не спира дотук. Иначе не би ставало дума за репресивния апарат на една тоталитарна и комунистическа държава. За другарите от Шести отдел на ДС и за оперативния работник, завел ДОП е важно и друго. Каква е средата, в която този вражески елемент осъществява своята противодържавна пропаганда и агитация. Ето защо надлежно се

 

събират “сведения” и от неговите колеги

 

Архивите показват, че в досието на Костов е трупана информация за разговорите, чрез които оперативния работник по делото е набирал интересуващите го данни от научните дейци в съответните висши учебни заведения.  Анализът на тези документи е допълнително свидетелство, както за технологията на изнудване и насилие, упражнявани от ДС, така и за атмосферата на взаимно дебнене, подлост, клеветничество и лъжепрофесионализъм, разяла отвътре научните и културни среди на социалистическа България.

 

В справка по това дело четем:
“….При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи.Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да не се допуска до педагогическа идеологическа работа…

От проведено мероприятие “Г” таен обиск бяха документирани негови научни разработки, на които бе направена експертна оценка от специалисти от ВИИ “Карл Маркс”. Констатирано е недобросъвестно използване на цитати от класиците на марксизма, позволяващи нееднозначно тълкуване, акцентирано е върху използване на математически средства, което води до игнориране мирогледното и идеологическото съдържание на политическата икономия. Бе направена оценка на идеологическото съдържание на изказвания на обекта. В тях се дискредитира социалистическата икономическа система като нежизнеспособна, противопоставя се икономическата политика на БКП на икономическите закони, прокарва се теорията на пазарния социализъм. Получените по оперативен път данни бяха легализирани от открити източници. Болшинството от преподавателите в катедра “Политическа икономия” на ВМЕИ “Ленин” считат обекта за неподходящ за преподавателска работа. През декември 1983  за проявите на обекта със справка е уведомен Градския комитет на БКП…”

Екземпляр единствен

София, 04.04 1984 г.

 

И за да не си помисли някой, че ДС, Градският комитет на БКП и “болшинството преподаватели” са се интересували само от това дали Костов  си ляга под възглавницата с трудовете на Маркс и  Енгелс и с тезисите на Живков, трябва да уточним, че разследващите го агенти, доверено лице, оперативният работник и другарите от  ВМЕИ “Ленинс” и ВИИ “ Карл Маркс” са

 

подлагали на обстоен анализ и наблюдение

 

и чисто човешкото поведение и характерологичните особености на своя “обект”.

“…Един мой приятел познава Иван Костов”, информира старателно агент “Вили”. “…Той го счита за човек умен, знаещ, амбициозен, който търси и възприема новото. Тук съществува опасност от модернизъм. От друга страна, сред колегите му от катедрата се говори, че Иван Костов рядко идва на заседания на катедрата /и на други обществени мероприятия/, като се оправдава с прекалена заетост, защото следва второ висше образование. Когато е бил на такива мероприятия, правило впечатление, че сяда сред свои колеги – бивши негови състуденти, и те започват да коментират и апострофират изказванията, т.е. някои от колегите му считат, че системно проявява неуважение и подценяване на другите…”

За разлика от агент “Вили” довереното лице “Стоян” разгръща усилията си в по-интернационален мащаб.  Освен, че обвинява Костов в антиживиковизъм, в немарксистки и непартийни позиции, “Стоян” предупреждава, че:

“…Подобни мисли с непартийни позиции /Костов/ е изказвал във връзка със сътрудничеството и  резултатите от него в СИВ и други въпроси…” Има и друго. Според “Стоян” обектът твърди , че “ въпреки дългогодишните разработки и проверки, новият икономически механизъм няма да подобри жизненото равнище на народа…”

 

Каква ерес. Явно имало е защо ДС да воюва с Иван Костов. 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. boristodorov56 - Този статия в "Седем" е отдавна известна.
06.04.2011 15:42
Едва ли има нещо за оспорване.
Въпросът, които днес се поставя днес е защо Ив. Костов е скрил досието на Първанов преди президентските избори. Освен това аз си спомням, че той непрекъснато твърдеше, че Първанов е неговият избор за Бос на БСП.
Освен всичко друго самият той, а и ПР-рите му доста старателно и дълго криха факта, че Ив. Костов е учил нещо си в Ссср,
а е знайно,
че който не е подписвал декларация за сътрудничетво на хуманитерните служби КГБ или ГРУ не би било възможно да завърши каквото и да е обучение там и тук - у нас.

Знам това, защото имам приятел, които при отказ да подпише подобна декларация - беше изгонен от Ссср в срок от два дни
и не можа да учи в никое ВУЗ, та се наложи веднага след голямата мимикрия на комунистите през`89 да напусне страната за да не умре от глад тук.
цитирай
2. milom - ами нищо не е учил
06.04.2011 17:45
ами нищо не е учил
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853344
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031