Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 08:52 - Подмяна на понятията
Автор: flyco Категория: Други   
Прочетен: 2617 Коментари: 3 Гласове:
0



Повод за този пост не е защита на Александър Томов, а точно обратното. Аз го обвинявам, че той носи лична отговорност за подмяна на смисъла на понятието социалдемокрация, за идентифицирането на това понятие с думите лъжа, кражба, далавера!
Идеята за социалдемокрация е естествена за повечето хора в България, може би точно заради това се нароиха толкова пишман-лидери.
В един виц се казваше така: Протича производствено събрание в АЕЦ. Първа точка - усъвършенстване ефективността на реактора чрез предлагане на нововъведения - записани за изказвания: един. Втора точка - организиране на велосипеден паркинг - записани за изказвания: 22!
Та и с идеята за социалдемокрация нещата у нас се развиха аналогично на този виц. Пръкваха се и се пръкват всякакви разбиратели с идеята, че са идентични лявоцентристи. Това обаче е позиция в политическия спектър, която е точно определена и сравнително тясно ограничена в него. Най-просто се изчерпва с три понятия: свобода, солидарност и справедливост. Колкото обикновенно обаче да звучат те толкова и характерно определят решение за всеки проблем в пресечната си точка. Това не бе използвано от т.нар. социалдемократически лидери за да идентифицират себе си и партиите си пред електората. Защо ли - защото не е толкова просто колкото изглежда. Например компромиса да бъдеш в парламента под шапката на БСП няма как да се свърже с понятието "свобода". Да лъжеш, крадеш и мамиш пък няма как да се свърже с понятието "солидарност". А иначе е много лесно да се наречеш мост от лявото към дясното, да се пъчиш, да се ежиш и т.н. В края на краищата остава голата идея, която ако не можеш да защитиш си си кръгла нула.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ...
01.04.2009 09:47
Кръглите нули имат прекалено много ръбове за дялкане и твърде много празноти откъм съдържание.Забавното е , че това бива оправдано с универсалното заклинание "Политика".
цитирай
2. анонимен - Кой назначи Томов за социалдемократ?
02.04.2009 10:12
В началото на прехода социалдемокрацията бе популярна и имаше своя естествен изразител във възстановената и традиционна БСДП. После Лилов прекръсти БКП в БСП, но компанията между нагаждачи и правоверни сталинисти се запази. За да се отвори пространство за новите "социалисти"- смесица от бандити, кандидат капиталисти и носталгици партийни работници, традиционната социалдемокрация трябваше да се смаже, да стане жалка и смешна и идеите за свобода, справедливост и солидарност да се размият. Тогава пуснаха откровенните бандити като Томов, които червените медии пропагандираха като новото лице на социалдемокрацията, за разлика от старите и архаичните от БСДП. В самата БСДП като една от първите възстановени партии бъкаше от ченгета, които само чакаха сигнал, за да я разбият и пратят на поклонение пред бившите комунисти. Така и стана едните пускаха червени мехури -Кръстьо Петков, Камов и Томов, а после като омърсяха пространството си ги прибираха обратно. Сега тези мекерета са ненужни и трабва да се набият публично, заедно с идеята в България да има социалдемокрация. Идеите на социалдемокрацията са си живи в народа, но кой може да чуе гласът им като по жълтите вестници от измислени и реални скандали за тях място няма. Та нима социалдемокрацията трябва да стлоби един Биг Брадър, за да я оценят чалгапоклонниците у нас. Времето, навярно след десетилетия ще отсее мръсотията на българския политически и реалин живот. Дано се запази за социалдемокрацията живо зрънце от което тя отново да покълне. Колкото до плевели като Томов и компания, тяхната съдба е да бъдат захвърлени на буклука и стъпкани от всички. Лощото е, че и сега това няма да се случи.
цитирай
3. flyco - Re: 2.
02.04.2009 10:24
Поздравления за коментара! Много Ви благодаря, че се отбихте! Споделям го напълно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367564
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476