Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2009 14:53 - мажоритарните 31
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3863 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2009 14:56


До идеята, която искам да споделя стигнах, когато прочетох постинги в блоговете на mamkamu и haralanov.
На следващите парламентарни избори ще бъдат избрани 31 мажоритарни депутата. Тези хора не са безпартийни, не са независими, не са безпристрастни. В различни ситуации всеки един от тях ще гласува...Бе как аджеба ще гласува? И като се замислих за това ме обзеха едни подозрения...Някакъв чичко-депутат тича с едни карти по банките и натиска едни копчета. Кой ще държи картите на мажоритарно избраните депутати? Гласуването с чужди карти няма да бъде прекратено и в следващия парламент, тогава? Ми кой реши да има 31 такива депутати в бъдещия парламент, мнозинството го реши, следователно кой ще има полза от това - пак то. Въпросът е как. Чудих се как и аз, но след новината, че БНД влизали в Синята коалиция вече не се чудя. Шулева и Свинаров могат да влезат в който си решат български парламент при две условия: първото е да има мажоритарен избор на кандидати, а второто е да могат да се купуват гласове. И двете условия днес в България се изпълняват. Следователно Шулева и Свинаров ще влезат. Като какви ще влезат - като десни. Десни десни, ама май не са много лоялни към партньорите си след като веднъж се отказаха от тях. Поради какви причини се отказаха - поради неудовлетворени позиции /най-общо, но да знаете, че винаги става въпрос за пари/. Такааа, значи ако тези хора влезат в парламента и лобират в една посока, която не е същата като посоката на Синята коалиция, то тогава те много лесно биха напуснали условното си място в коалицията. И какво се получава - получава се подмяна на вота. Почти същото каквото става с гласуването с чужди карти.
Как въобще наивно можем да допуснем, че мажоритарно избирани народни представители ще подсилят демокрацията у нас!?! При условие, че в парламента ни гласуването с чужди карти е обичайна практика. При условие, че част /да не кажа голяма част/ от мажоритарно избраните депутати ще подкрепят с гласуванията си определено неясни интереси. Докато депутат от една партия все пак има морално задължение да глласува по определен начин съгласно електората на тази партия, при този, който се явява представител на коалиция това задължение е вече по-размито, а при мажоритарно избрания ... там каквото е останало от него ще се потули из протоколите на НС и тривиалната безотчетна дейност.
Не съм против мажоритарния избор по принцип.
Против подмяната съм. Против подмяната на вота, против подмяната на понятията, против подмяната на ценностите, против лъжата.
Нищо в новия регламент на избора не може да ме убеди, че подмяната ще се намали или избегне, напротив, кара ме да мисля, че тя се търси нарочно!
Това не е демокрация.  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - ами аз мисля, че като си мажоритално ...
13.06.2009 15:02
ами аз мисля, че като си мажоритално избран от една коалиция- влизаш в НС и си част от парламентарната група на тази коалиция. няма мърдане. поне докато не си наритате интересите.
ако излезеш по собствено желание- ставаш независим- освен ако не са повече хора излезли наведнъж, които да покриват минимума за нова група.
цитирай
2. haralanov - Здравей,flyco!
13.06.2009 15:55
Благодаря ти за коментара в моят блог!Твърде добре си схванал(то не е и трудно де)опасността от налагането на тези 31 мажоритари!Хеле пък ако си Загубил Изборите но пък си вкарал 22-23-ма ,,свои хора,,тъкмо чрез този вот.Нямай съмнение кои ще са спечелилите мажоритарни кандидати в Кърджали,Разград,Търговище,Силистра,Смолян,Хасково,Ямбол,Кюстендил...И нещо друго,което не знам дали знаеш.Освен,че Втори тур за мажоритари НЯМА да има,знаеш ли какво става,ако един мажоритар влизайки в Парламента,стане министър..?Кой влиза на неговото място..?Отговорът НЕ е следващият по гласове мажоритар!Отговорът е,че влиза следващият от ПАРТИЙНАТА листа!Да,абсурдно е знам но е така.Тоест,предположи,че в Ямбол примерно другарят Петър Кънев спечели мажоритарните и стане министър.Тогава на негово място ще влезне следващият от листата на БСП.Хем коварно,хем елементарно.И още нещо...При мажоритарните кандидати НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА,КОЯТО ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ!!!Всеки може да каже...Аааааа,това не е от нас!С тези мажоритарни кандидати е и Идеалният начин да бъде съставено едно сламено Правителство!Тоест Правителство уж на никой.
цитирай
3. flyco - Re: 2.
13.06.2009 17:53
Точно това имах предвид.
цитирай
4. flyco - Re: 1.
13.06.2009 18:05
Мира, така е по правилник и по подразбиране, но кой може да държи отговорен един мажоритарно избран депутат относно начина му на гласуване? Най-корупционните промени в законодателството се извършват когато няма голямо присъствие, да не кажа кворум. Ще пада търговия, но под това не се разбира обезателно пари за стока. Ще се продават интереси за сметка на други интереси според конюнктурната ситуация. Това се улеснява от избрани по този начин депутати. А каква би била целта на мажоритарно избран депутат, който е влязъл в парламента с купени гласове? Първата му работа ще е да възстанови направените "инвестиции". Как? Ще продава. Какво? Гласа си. На кого? На който дава по-вече и по-бързо. Кой има за даване? Който е крал повече. А това дето ще го даде от къде ще го вземе? И възпроизвеждането на корупция продължава. Схемите с братът ще ни се струват като спомен от детството. А от Европа пари няма да отпуснат въобще. Глад и мизерия до нови, предсрочни избори, които пък ще удължат последиците от финансовата криза на територията на България. Въобще не виждам поводи за оптимизъм ако купуването на гласове и гласуването с чужди карти продължава.
цитирай
5. miralyub - Хмммм, аз не се бях замисляла за п...
13.06.2009 19:19
Хмммм, аз не се бях замисляла за последствията вътре в НС.
Общо-взето мажоритарният елемент ми е ясно, че работи за БСП, за да хванат повече мандати от областните центрове...
цитирай
6. flyco - Re: 5.
13.06.2009 22:02
Мира, както винаги си пряма :)
цитирай
7. haralanov - Здравей,flyco!
14.06.2009 15:35
Както казва boristodorov56,безпристрастен и надпартиен може да бъде само онзи,който е вече два метра под земята с дървени дрехи.Питам и двама блогъри(ivovi4 и valsoda)които са апологети на за провеждането на Мажоритарни Избори,да ми посочат имената на няколко човека българи,които освен честност и компетентност да бъдат и добри Политици и Депутати!valsodar ми посоче Божидар Димитром.И никой друт!Но за мен лично,доносниците на Комунистическата ДС не стават за управлението на една Демократична Държава!Поздрави!
цитирай
8. flyco - Re: 7.
14.06.2009 20:24
Прочетох мненията ти за преференциалното гласуване. Що се касае до мажоритарен избор аз също бих го използвал само като преференциално гласуване и то на предварителни вътрешнопартийни избори или в избори за президент.
Относно прилагането на лустрационен закон, да, съгласен съм, но не виждам как ще стане, честно не виждам.
цитирай
9. haralanov - Хм...
14.06.2009 20:58
То и аз не виждам по една простичка причина.Как си представяш,Комунисти да лустрират самите себе си..?Чист абсурд е...
цитирай
10. ivovi4 - Изборната с-ма в момента е пропо...
14.06.2009 22:37
Изборната с-ма в момента е пропорционална с мажоритарен елемент и е създадена от същите които създадаха и предната- защо всеки сам да прецени.......
В държавите в които изборите са напълно мажоритарни политическия модел е двуполюсен-там не може да има ДПС-ТА МПС-та и други подобни. А за Прасаров и Шмулева нека видим дали ще влязат в парламента-мен малко ме съмни тая работа ;) -мога да се обзаложа даже:))
цитирай
11. flyco - Re: 10.
14.06.2009 23:45
На бас се хващат двама души, единият е глупак, а другият мошенник. Когато го правят обаче и двамата мислят, че глупака е другия. Затова, не се обзалагай, така няма да обидиш този на когото предлагаш или себе си :)
цитирай
12. ivovi4 - А така нали нямаше да приемаме не...
15.06.2009 00:03
А така нали нямаше да приемаме нещата буквално:)
Просто исках да изразя убедеността си, не повече:)))
цитирай
13. flyco - Re: 12.
15.06.2009 00:24
Всичко е наред.
цитирай
14. flyco - по твоята тема ivi4
21.06.2009 12:11
Броят на мажоритарно избраните депутати в следващия парламент ще бъде 31. Това реши и прие управляващото мнозинство в сегашния парламент. Защо?
Първо, защо въобще решиха да включат мажоритарен елемент в следващите избори?
Второ, защо решиха да го направят по този начин?
Според мен мотивът е страх. Страх за какво, за властта разбира се. Тоталното разочарование обхванало гласоподавателите вещае ниска избирателна активност, като цяло посоката е такава. Ниската избирателна активност е основна заплаха за властта поради една причина - не и дава достатъчно легитимност, следователно и стабилност. За да се преодолее този проблем управляващите включиха авторитета на Първанов като уж вносител на идеята за мажоритарен вот, самата идея за мажоритарен избор, в която няма нищо лошо, както и партиите ментета, като още недоизконсумиран фокус от минали избори.
Що се отнася до конкретиката на числото 31 тя издава страховете на управляващите и техните застраховки. Колкото и да се пренебрегва и омаловажава трудът на социолозите той дава необходимите резултати. Съвсем друг е въпросът какви резултати наистина се публикуват. Та на базата на реални социологически проучвания е изчислен приблизителният процент, който всяка една партия би взела на предстоящите избори. Направени са изчисления относно бъдещите коалиции и нещо се е сторило недостатъчно за гарантиране на властта. От тук произлиза идеята за вкарване на мажоритарно избрани депутати в парламента. Първо - ще се удари ГЕРБ, там освен Бойко Борисов други разпознаваеми мажоритари просто няма. Второ - ще се помогне на НДСВ, там освен мажоритарно разпознаваеми кандидати друго няма. Трето - няма да се засегне ДПС, защото те не се влияят от тази система. Апропо, скандалите инициирани около СДС са точно с тази насоченост, да се отнеме част от потенциала на мажоритарните им кандидати. Това до тук беше на макрониво. Какво е заровено по отдолу обаче. Заровена е корупцията и неформалните връзки. На базата на тези отношения може да се окаже и ще се окаже, че част от избраните мажоритарно депутати от опозицията всъщност ще играят за управляващите. Точната им бройка в момента не се знае, но такива хора ще има и тяхното количество ще бъде прибавено като резерв за стабилност при съставянето на следващото управленско мнозинство. Целта е то да повтори сегашният троен формат, но не се изключва присъединяването на ГЕРБ към него. haralanov смята това за сигурно, аз съм 90% убеден, според мен зависи точно от това кои ще влязат мажоритарно. Всъщност мажоритарно избраните депутати ще бъдат използвани срещу ГЕРБ като лост за принуда към коалиционно управление, а кои ще са другите коалиционни партньори никак не е трудно да се досетите.
цитирай
15. ivovi4 - Комунистите никога не са се прит...
21.06.2009 21:30
Комунистите никога не са се притеснявали да ползват избиратаелния закон за лични цели.Достатъчно е да видим кога бяха направени промените за да си направим извод -абсолютно съм съгласен с теб. В началото на 90-те хората искаха демокрация-комунистите им дадоха пропорционалната с-ма, сега хората искат мажоритарност(разбирай лична отговорност)- те им дават 31 депутата които най вероятно пак на тях ще свършат работа. Използват естествените желания на хората за лична угода.
цитирай
16. flyco - Re: 15.
21.06.2009 23:41
"Хората" е много общо понятие. Ако в България има стопроцентово гражданско общество тогава никой няма да може да подменя понятия или да настройва мисленето в желана от него посока. Аз съм убеден, че със собствени сили неможем да се справим с проблимите, които ни съпътстват. Може да звучи героично, че сме голяма работа, ама не сме, липсват ни натрупвания за да станем общество, липсва ни време за да направим натрупвания. Имаме шанс да се придвижим напред и той се нарича Европейски съюз. Аз друга надежда за България нямам.
цитирай
17. ivovi4 - Флайко, нашата работа ще трябва да ...
22.06.2009 00:28
Флайко, нашата работа ще трябва да си я свършим така или иначе:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367021
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476