Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 23:00 - една възможност
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3886 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2009 23:29


Предварителен вътрешнопартиен избор

Право е на всяка политическа организация да прецени как ще подреди листите си. Може това да направи ръководството, а може това да направят и членовете. Личното ми предпочитание клони към второто, но не напълно. Имам предвид следното:
Организират се вътрешнопартийни предварителни избори за подреждане на листите. Ръководството на партията, олицетворявайки гласуваното му от членовете доверие, предлага кандидатите. Всички членове и симпатизанти на партията, по своя воля обаче преференциално ги подреждат. Така след приключване на предварителния вътрешнопартиен избор ще имаме една бюлетина с кандидати легитимиращи ръководството като такова от една страна и облечени в доверието на членовете на партията от друга. Един вътрешнопартиен мажоритарен вот подреждащ кандидатите в листата според кадърността им, а това че са предложени на вниманието на членовете от ръководството на партията е проверка на самото ръководство. Ако предложените кандидати не генерират интерес от членовете значи ръководството не отговаря на очакванията на електората. Чисто и просто като къпан полицай. Е, малко по-скъпо ще дойде, но пък ако една партия или коалиция няма средствата да организира предварителен избор то тогава вероятно е някакъв политически фантом или изкуствено създадена организация, менте.


Тагове:   партия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. samo3dni - ?
18.06.2009 18:53
като са половината комунистически маши в коалицията както и да ги редиш все тя...
цитирай
2. haralanov - Здравей,flyco!
18.06.2009 19:34
Тази госпожа,която е коментирала преди мен,няма елементарна политическа култура.Аз вчера също и задавах въпроси но тя ми отговори,че е надпартийна и,че ,,Партийте трябва да бъдат забранени,,.И да управляват само мажоритари.Също ката теб и казах,че съм дотук.Между другото,тази мажоритарка е издигната с инициативата на Слави Трифонов.Коментарът е излишен!Поздрави!
цитирай
3. samo3dni - haralanov,
18.06.2009 20:21
стига лъга, haralanov,

не съм трил коментари, посочи къде съм казал, че трябва да се забранят,

и как реши, че съм госпожа?

после искате някой да гласува за СДС...
цитирай
4. haralanov - Да видим кой лъже..?Това са твои думи!
18.06.2009 20:54
това за свещениците, че са надпартийни....

партиите трябва да изчезнат, да управляват личности избрани от съответните региони и носещи лична, не групова отговорност пред избирателите си, така ги виждам аз нещата
цитирай
5. flyco - Re: 4.
18.06.2009 20:58
:) Че тва е комунизъм в чист вид бе :) Комуна със шеф - е, бил избран "демократично", голяма работа. Първия път ще е демократично, а вторият мандат вече ще е по подразбиране за правилната линия.
цитирай
6. flyco - Re: 1.
18.06.2009 21:12
Предложението ми /поста/ включва изборът на кандидат-депутати да е дело на ръководството на партията. Това означава, че то не може да избяга от отговорността за проваления избор. Ако изборът е успешен то тогава заслугата на ръководството няма да бъде оспорвана. Това е пряко търсене на отговорност от партийната управа, нещо като вот на доверие от електората. Може да бъде определено и като завой към пряка демокрация, но условно. Ако се спази принципа за всеки да има право да избира и да бъде избиран, без гарантиране на разпознаваемостта му от електората, то тогава е възможно броят на кандидатите да е толкова голям, че самият предварителен избор да стане безпредметен. От една страна във всяка партия съществуват публични личности, които могат да издържат мажоритарен тест пред собствените избиратели на партията. Ръководството е просто длъжно да се съобрази с авторитета им и да ги предложи. От друга страна самото ръководство не може да предлага за избор никому неизвестни апаратчици, парашутисти и подмазвачи. Говоря само за предварителни вътрешнопартийни избори. Избраните по първия критерий кандидат-депутати се явяват на предварителен вътрешнопартиен мажоритарен избор с преференциално гласуване без долен праг. Кой колкото събере. Това всъщност ще определи подреждането им в листата. С така подредената вече листа партията или коалицията се явява на националните избори и според тежестта си в тях праща в парламента съответния брой депутати по низходящ ред.
цитирай
7. haralanov - То и аз и казах,че това е ФАШИЗЪМ...
18.06.2009 21:23
Но госпожата не вярва.Партийте да изчезнели и на Изборите да се явяват само Надпартийни кандидати!После се засяга,че нямала политическа култура!Между впрочем и ти се беше включил в постинга и,,Да сложим грахово зърно....,,.Ей такива мажоритари ме отвращават!
цитирай
8. flyco - Re: 7.
18.06.2009 21:38
Аз се включих защото ме поканиха с лично съобщение. Няма значение кой го е направил, но поканата беше учтива.
цитирай
9. samo3dni - първо не виждам нищо за забраняване ...
18.06.2009 23:32
първо не виждам нищо за забраняване да говоря!

второ - "така ги виждам аз нещата" означава, че признавам другите мнения за валидни, за разлика от вас сякаш...

за останалото - всички искаме да са точни нещата, и да измислим точната система, проблема е с кои и какви хора може да се оправят нещата... Валерия е желанието за промяна, за чистота, за необременено мислене, насочено в правилната посока, без излишен драматизъм и конфронтация като тия тук примерно...
цитирай
10. flyco - Re: 9.
19.06.2009 00:25
Виж, светът не е нито добър, нито лош. Хората са такива каквито са, независимо как подхождаш към тях, какви са очакванията ти и т.н. Това не е конфронтация, но ти така го разбираш. Сега така го разбираш. Предполагам, че утре или след няколко години ще е по-различно, защото ти ще промениш мирогледа си. Ние тук не търсим нова система, защото лично аз за себе си, не смятам че в България днес може да се роди такава идея. Дори да допусна, че е възможно то тя няма как да се осъществи. Един чех го е казал така: от рибата можеш да направиш супа, но от супата не можеш да направиш риба. Всичко отдавна е измислено. Ние не сме нещо уникално за да откриваме нов начин. Разбира се винаги има място за развитие, но прескачането на етапи е не нормално движение.
Не може да говорим за граждански избор когато няма граждани.
Не можем да говорим за избор когато имаме купуване на гласове, мутри в парламента, корупция в правителството, президент с досие. Това, което предлагаш е наивно. Не, че е лишено от смисъл по начина, по който си го представяш, просто е наивно. Не ме карай да доказвам твърдението си. Не те карам да го приемаш, но можеш да направиш проверка, да потърсиш аналогични ситуации...ако искаш.
Когато автомобилът не върви се отстранява повредата за да тръгне, а не му се слагат платна. Нещата у нас не вървят не защото системата е скапана, а защото не се прилага правилно. Защо това е така е друга бира /по sowhat/. Призивите "смяна на системата" се пускат нарочно не за да се смени, а за да продължи да действа точно така порочно както е действала до днес. Не ми отговори защо числото 31 е сакрално избрано, нали :)
Казах ти, че говорим на различни езици и няма как да се разберем ако единият вика по-силно. Най-много някой да помисли, че другият търси конфронтация :) Бъди здрав!
цитирай
11. ka4ak - смятам че усилията трябва да се насочат към нас самите,а именно да се почустваме граждани на България!
19.06.2009 13:31
Създаването на гражданско общество,ще бъде коректива на властта и ще гарантира обществения договор между държава и граждани!
цитирай
12. flyco - Re: 11.
19.06.2009 14:30
Да, точно така е, но гражданското общество не може да се създаде ей така, понеже някой или няколко човека са решили. Нали точно в това е проблема. За да станат хората реални граждани е нужно да се създадат условия за това. В държава, в която арестанти могат да станат народни представители създаването на подобни условия е изключено. Още преди това пък е необходим консенсус относно това кое е добро и кое е зло, в настоящето и миналото ни, а такъв няма. И не само, че няма, а и не се върви към него. Нещата се потулват, вниманието се отмества встрани. Това се прави с явна цел. Тия мажоритарни глупости, които натвориха току преди изборите пак са в този ред на действия, който ни отдалечава от създаването на гражданско общество.
цитирай
13. ka4ak - това е дълъг процес,но нали трябва да се започне от някъде!
19.06.2009 15:25
Най-лесно е от себе си и усетиш ли се като такъв,да отделяш малко от личното си време в тази посока!Няма магическа пръчка,но революция в нашето съзнане е напълно възможна и живота ни го подсказва непрекъснато!
цитирай
14. flyco - Re: 13.
19.06.2009 15:40
Този спор е дълъг и досега не съм срещнал категоричен победител в него. Пътищата са наистина два. Единият е отдолу нагоре, както казваш ти, а другият отгоре надолу. Аз не мисля, че категорично трябва да се приеме единият от тях за миродавен. Според мен едновременно следва да се случват и двата, защото те не са изолирани един от друг. Нали точно затова проблемът изглежда като кълбо с два завързани края. Сега, докладите на ЕК са един вид ориентир къде трябва да се наблегне, защото сме част от един по-голям механизъм, в който за наше добро въпросите за ценностите не стоят, те са ясни. Така, че когато нещо тук се обърка и поради незрялостта на обществото ни не можем да реагираме адекватно от ЕС ни напомнят къде е отправната точка. Тук трябва да настояваме за понасяне на отговорност! не може да ти пишат критични доклади и въпреки тях да продължаваме да я караме по същия начин. От нас зависи също какво и как го правим. Утре са изборите, по резултатите им ще ни преценяват. Но не заради преценката на някой еврочиновник е усилието, а защото то самото ще доведе до излизане от коловоза, в който сме натикани. Сами трябва да излезем от него, да, съгласен съм с тебе в това отношение, но усилията трябва да са общи. За да се върви към изграждане на общество. Общите усилия дават по-траен резултат.
цитирай
15. ivovi4 - Поздравления за поста флайко
19.06.2009 17:39
и най-вече, че исказваш мнение без да си позволяваш непрактичен негативизъм. Ако бяха мнозинство хората като теб бих подкрепил предложението ти с две ръце, но не е така, а политиката както знаеш е искуство на възможностите, а не на желанието. Истината според мен е, че малко хора в България имат потенциала да направят обоснован политически избор. Дали е нормално или не незнам защото живея в страна която приемаме за пример, но тук хората не са по-различни. тяхното предимство е , че те могат да избират като граждани и не е задължително да са политически ангажирани. Цялото им общество участва в определянето на собственото бъдеще без оглед на политическите пристрастия и възможности, което според мен е най-малкото по-справедливо, а и явно води до добър резултат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366913
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476