Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 10:07 - "Аман от паразити"
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 2947 Коментари: 10 Гласове:
6



Пиша този пост по повод на темата със същото заглавие пусната в блога на jblog, защото не съм съгласен думата "профсъюзи" да се свързва с "паразити" както видях там. Първоначално мислех да напиша коментар, но той излезе дълъг затова го направих като собствена тема.
Да, съгласен съм, че българските профсъюзи са изкривени формации, изкуствено създадени и не изпълняващи дейността си така както тя се дефинира от значението на думата "профсъюз". От тази гледна точка съм съгласен точно за тях /като организации/ и техните ръководства да се използва думата "паразити". Но! У нас постоянно се подменят понятия. Това пречи на прилагането им в смисъла, който имат по подразбиране. Така е защото изкривеният смисъл придобива гражданственост, а след като я придобие после много трудно може да се направи нещо правилно ако то е длъжно да носи на челото си това определение. В конкретния случай: профсъюзите са спонтанни професионални организации на хора на наемния труд, които имат за цел да защитават техния групов интерес пред този на работодателя. Не става въпрос за кражба, а за договор, но така е по принцип, а не в България. За съжаление гражданственост у нас придобива отрицателното значение на думата профсъюз и на тази база, когато един ден нещата* тръгнат с по-бързи темпове в правилната посока, трудещите се ще се обединят по-трудно за защита на интересите си и поради тази причина - натовареното с отрицателен смисъл понятие "профсъюз". Пряка отговорност за това носят ръководствата на профсъюзите и персонално техните лидери, сегашни и бивши. Дано им бъде потърсена отговорност!


*нещата: ускорено развитие на обществено-икономическите отношения в руслото на либералната демокрация.



Гласувай:
6



1. jblog - Радвам се на мнението ти!
29.07.2009 10:18
Мисля, че то не се различава много от моето! Съжалявам, ако съм обидил някого, но точно това и аз имах предвид - колко са изкривени нещата при нас! Абсолютно си прав, че в една нормална ситуация трябва да си има и ляво и дясно и синдикати, но те да бъдат наистина "спонтанни професионални организации на хора на наемния труд, които имат за цел да защитават техния групов интерес пред този на работодателя"!
цитирай
2. rummi - нашите "синдкалисти" към момента
29.07.2009 10:37
са част от официалната власт и по никакъв начин не защитават правата на работещите. затова и не е чудно, че имат очаквания да са част от управляващите.
цитирай
3. flyco - Re: jblog
29.07.2009 11:18
Благодаря!
цитирай
4. flyco - Re: rummi
29.07.2009 11:31
Те така са замислени още през 90-та, когато се пръкна Тренчев, а Кръстьо Петков си беше казионна личност. Желязко Христов се вписа идеално в схемата и продължи "дейността". Сегашната ситуация е тест за управляващите, но подводните камъни са толкова много, че едва ли ще бъде издържан. И то точно заради двойния стандарт. От една страна правителството ще бъде длъжно да се движи по документи и закон, от друга страна подмяната, за която стана дума е в противовес на всички писани правила. Но това не се отнася само до синдикатите, така е със съдебната система, с полицията, с митниците със здравеопазването...едва ли има обществена служба, която в момента да не е засегната от това явление. Някои го наричат "корупция", но това не е съвсем точно, защото при нас то включва и неформални зависимости, които го разширяват неимоверно. Непоносимостта срещу тези явления радикализира обществото и то даде ясен знак по време на преминалите избори, че е готово да приеме дори не демократични начини за борба. Като членове на ЕС обаче ние сме длъжни да не ги прилагаме. Това е основна дилема пред правителството на Бойко Борисов.
цитирай
5. анонимен - По нашенски
29.07.2009 12:28
Така наречените "лидери" на нашенски синдикати не се различават по нищо от американските по време на" сухият режим ". Дори " се стрелят " по различни проблеми, като играят на играта " Кой е по-по-най " и излизат от " Будна кома ", когато решат да играят играта . Ако не беше трагично щеше да бъде безкрайно комично !
Крайно време е да се зададе въпросът : Има ли днес истински синдикализъм у нас или е само мимикрия на такъв ???
цитирай
6. flyco - Re: andreshko
29.07.2009 14:08
Не е и мимкрия дори. След долното предателство по време на учителските стачки думата "синдикализъм" у нас е мръсна.
цитирай
7. sowhat - флай
29.07.2009 14:42
а да кажеш нещо за подкрепата на коза ностра на профсъюзите?
цитирай
8. flyco - Re: 7.
29.07.2009 15:20
Просто не бих употребил думата "подкрепа". Това, за което говориш е частен случай в Америка благодарение на сегрегацията на италианската общност там по време на масовите преселения. Имало е условия и предпоставки - случило се е. На всякъде е възможно да има неформални взаимоотношения, но у нас те са взели тотално връх над формалните. Това е недопустимо, ако претендираме да живеем в правова държава.
цитирай
9. sowhat - ключовата дума е
29.07.2009 15:28
""претендираме.

а ние само това правим.
дали сме правова държава - виж поста на валсодар ( последният)
цитирай
10. flyco - Re: sowhat
29.07.2009 16:00
Да, видях го. Не е точен. Присъдата се произнася от съдия, един човек, той е виновен във всеки конкретен случай, а valsodar говори за конкретен случай и не знае името на съдията. Обобщаването в случая размива отговорността. По същият начин Станишев или Костов са изкарани виновни за какво ли не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366988
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476