Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 21:17 - моят 10-ти
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 2458 Коментари: 7 Гласове:
4



Гледах архивни кадри от митингите през 90-та /аз не участвах в тях, защото бях в казармата/. Лицата на хората бяха различни, но все пак имаше нещо, което ги обединява. Не беше надеждата. Днес е модерно да се говори за надеждата, която тогава всички са изпитвали. Не, това на лицата не беше надежда. Аз го прочетох като очакване примесено с неувереност.
Може би така са гледали подтиснатите от римляните израилтяни дни преди да се появи Исус. Сигурно затова през 90-те много хора претендираха да са пророци. Имаше такива, които обичаха еуфорията, опияняваха се от нея и я търсеха в почти болестно състояние. Други, не малка част, имаха задача да се опитат да бъдат пророци. Трети наистина бяха. За съжаление тези третите бяха най-малко и говореха най-тихо, а тогава беше времето на емоциите.
Тези емоции, са проклятието на нашия български преход. Те го изядоха. Говореха се пълни глупости, но щом глупостта завършваше с апломб следваха овации. Театър, шоу, днес му викат "комиците", само че през 90-те всичко беше на живо. И резултатът беше на живо. Платихме си и плащаме за глупостите и за апломба. 
Не мога да повярвам, че един кресльо успя по същия начин да влезе в парламента на последните избори. Това е вече диагноза за цялото ни т.нар. общество. Ужас и шок, пълен разгром. Резултат от 20 години преход няма, резултатът е същия като на оня клоун с китарата /кой ли го помни още, Жоржо/. Сочеше с пръст от телевизора и викаше " Не ме гледай умно българино", а тоя днешния се изтъпанил по вестници и билбордове с протегната напред ръка и разперени пръсти - така щял да спре корупцията... ще я спре ами колкото я спря Жоржо. Шок и ужас...
20 години преход. За съжаление не е преход. Преходите са отсечки с начало и край, а нашата не е отсечка, а лъч, с начало и без край, само с посока. Между другото посоката също се оказа непроменена за всичките тези години и въпреки всичките интерпретации, че от днес, вчера или утре тя била е или ще бъде различна. Не, една и съща си е и тези, които следят да остане такава са си едни и същи.
Цял ден медийно облъчване. Не ми пука, и цял месец да е, пак не ми пука. Не ми действа, защото знам, че не е вярно. Всичко, което чух днес не е вярно. Всичко беше интерпретации, импровизации, джаз. За съжаление на нас ни трябва канона на операта, здравата отправна точка, чистите ценности определящи доброто като добро и злото като зло. Няма ги, заместени са, още тогава когато трябваше да се създадат бяха подменени с импровизация на нищо не разбиращ уличен музикант пред нищо не вдяваща улична публика.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - да ти споделя- изгледахме със сина ...
10.11.2009 21:22
да ти споделя- изгледахме със сина ми по БТВ един материал на Теодора Енчева "Да имаш или да бъдеш" за годините на прехода... беше впечатлен. Интересно му стана, питаше, интересуваше се защо, как...
Това е най-вече история...не само болка, надежда и лични спомени...
цитирай
2. анонимен - tini4
10.11.2009 21:24
Абсолютно споделям мнението ти, flyco... мога да добавя само - жалко, много жалко!
Сега ще живеем с последиците!
цитирай
3. flyco - Re: 1.
10.11.2009 21:26
Това също е интерпретацията на автора. Всеки в България може да направи подобен филм, едва ли ще има два еднакви въпреки, че ще бъдат използвани едни и същи архивни кадри. момчето ти пита ли кои са добрите и кои лошите, предполагам че не. Не искам да те засягам.
цитирай
4. flyco - Re: 2.
10.11.2009 21:28
Благодаря tin :)
Мислех да напиша едно последно изречение в стила на твоя коментар, но го спестих защото все пак се надявам, че тези, днешните двадесет годишни, трябва и ще открият истините в живота по-бързо от нас.
цитирай
5. miralyub - пита, пита за добрите и за лошите и ...
10.11.2009 21:34
пита, пита за добрите и за лошите и дали тогава или сега е по-добре... та аз му обясних :))).
цитирай
6. flyco - Re: 5.
10.11.2009 21:52
:)
цитирай
7. libertybell - Защо ли се сетих за
11.11.2009 00:30
"На живо от Голгота"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366970
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476