Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 10:38 - от един умен човек
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3398 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Интелектуалните ни елити, доколкото ги има, са раздирани между самосъжаление и самоомраза. Публичното ни пространство е откровено таблоидно, което се изразява във факта, че никой не спори с идеи, всички спорят с хора (тела). То не предлага решения, а обвинения. Никой не вярва на експертите (и на това, че има експерти), а политическото говорене е наводнено от странна смесица между битов цинизъм и неискрено морализаторство. Най-характерен пример са два дебата, които като че ли представляват двете крайни точки на политическото у нас. Единият е символ на популизма - дебатът за забрана на новините на турски език; другият е символ на експертност и не-популизъм - дебатът за валутния борд. Нека първо се опитаме да анализираме вътрешната логика на дебата за новините на турски език. Преди време партията „Атака” предложи, а премиерът почти прие да организира референдум за новините на турски език. Това, че една националистическа партия иска забрана на малцинствен език, не трябва да ни учудва, защото такава е логиката на една националистическа политика. В действителност, „странното” в позицията на „Атака” е, че предлаганата забрана е националистическа само на символическо ниво, а в действителност допълнително отслабва влиянието на българската държава върху турското малцинство. Реалността в България е такава, че в момента една част от населението все по-трудно и все по-малко използва българския език. Основната информация, която това население получава в момента, е на турски и то от турски медии. И естествено, това е информация за Турция или пречупена през турския дебат за света. Днес в турските райони навярно има повече сателитни чинии на глава от населението от всяко друго място в страната. В тази ситуация това, което би трябвало да извърши националистически мислещият политик, е да се опита да замени турската картина на света, която идва от турските частни телевизии, с българска интерпретация на това, което се случва, дори то да става на турски език. Следователно, той ще се бори за увеличаване на програмата на турски език. Това е единственият начин тези хора да останат част от българска политическа общност. Защо тогава „Атака” иска този референдум? Ами защото публичното говорене в България не се опитва да обсъжда реални проблеми или да ги решава. То се използва само за да могат говорещите да преповтарят табелките, с които участват в публичния живот - съответно „Атака” не се интересува дали провежда националистическа политика, а дали я виждат като националистическа партия."
Иван Кръстев пред в. "Култура"



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lado - Политологът Иван Кръстев в интервю ...
12.02.2010 10:48
Политологът Иван Кръстев в интервю за австрийския в. “Ди Пресе” направи сложна хвалба на Борисов, с която издига на нови висоти традициите от тоталитаризма, когато писатели и поети се чудеха как по-оригинално да похвалят Живков. Кръстев каза, че Борисов бил като джазмен, импровизирал, и действал като партизански командир.

дебати
ед.ч. няма ед.ч.
мн.ч. де·ба·ти
членувано де·ба·ти·те
бройна форма де·ба·та
А го харесвах. Язък!
Поздрави!
цитирай
2. flyco - Re: 1.
12.02.2010 11:02
Както Кръстев сам казва в интервюто, но на друго място, днес всичко може да бъде обяснено със съществуващите теории, за съжаление не може да бъде предсказано. Лично аз не съм съгласен с тези думи. Предсказва се и то точно, но днес няма сила, която може да наложи волята си за да предотврати предсказаното "лошо". Както винаги най-важен е резултатът, а днес той просто се случва.
цитирай
3. bowman - ...
12.02.2010 11:18
Много българи, политици включително, разбират дебата като караница на лична основа.
За други просто потенциалът не им позволява да го правят по друг начин.
Доводите и изобщо елементарната логика е далеч от ежедневието ни, може би защото за мнозина това е по-удобния или достъпен вариянт . Политиците ни са като пластилин, настрйват се по формата в момента и това е удобно за тях защото това което са пропуснали да направят трудно би оправдало съществуването им или позициите в държавното управление.
цитирай
4. flyco - =
12.02.2010 13:11
Честото използване на думата "аз" от Бойко Борисов е в подкрепа на това твърдение.
цитирай
5. haralanov - Интелектуални елити..?
13.02.2010 18:42
Честно казано,затруднявам се в припознаването на такива!Веднага се сещам за няколко имена и толкоз...Единственото име,което през годините ясно изразяваше своята политическа и обществена ангажираност,беше това на Александрина Пендачанска.Аз съм също от онези,които не вярват на експерти!През всичките тези години съм се нагледал на експерти(примерно Румен Гечев,Емил Хърсев,Стоян Александров,Иван Искров,Николай Василев и т.н. и т.н.),които в крайна сметка доникъде не я докараха!Ако ти мислиш нещо друго за ,,елитите,, и за ,,експертите,, напиши го.
цитирай
6. bowman - @5
13.02.2010 19:18
Съгласен съм, при политиците и да имат елитарен интелект той е под дълбоко конспиративно прикритие. Но българи с интелект имаме и е крайно време да се погледне към тях. Относно експертите бих предпочел някои доказал се и подготвен дипломат да беше на мястото на Желева кандидатствал в Европейския кабинет.
цитирай
7. flyco - относно експертите
15.02.2010 09:18
Винаги съм се удивлявал от Великобритания и от начина и да умее да преценява бързо кое е "най-доброто" решение.Това поведение е останало и в бившите и колонии, превърнало се е в начин на живот. Експерти винаги е имало и ще има, но без еднозначна преценка кое експертно предложение да се превърне в решение проблемите остават нерешени. Именно превръщането на плана в действие и следването му до последната подробност ни отличава от страните, които споменах. И още нещо не по-малко важно. От критериите за оценка най-важен е бил рационалността. При нас на него сякаш не се обръща подобаващото му внимание. Тук винаги има някакви конюнктурни фактори, които дотолкова изкривяват приемането на някой план, че неговото осъществяване или става невъзможно или пък е толкова нерационално, че самото му изпълнение са превръща в по-голям проблем от проблема, за който е бил създаден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366991
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476