Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 15:05 - ДДС увеличение
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 2791 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Увеличението на ставката на ДДС ще има бърз положителен ефект върху бюджета и бърз отрицателен ефект върху обществото, т.е. вълкът ще изяде агнето - недвусмислено. Как да стане така, че хем вълкът да се засити, хем агнето да остане цяло? Трудна работа но не невъзможна. Според мен това може да се получи ако не се подхожда на общо основание. За да се избяга от общия случай обаче е нужно много смятане, реалистични предложения и политическа воля. Нито едно от трите неща не забелязвам откакто темата за вдигане на ДДС влезе в обръщение.
Многото смятане се сведе до повишение от 22 на 24% пак на общо основание. Тъпо та дрънка.
Реалистичните предложения - засега предложения валят отвсякъде, но за да станат реалистични е нужно зад тях да застане министър-председателя заедно с всички, които го подкрепят, което пък е свързано с политическата воля.
Политическа воля за промяна - няма! Има само приказки и предпазливи опипвания на принципа "опит-грешка". Между другото, колкото повече време минава толкова потенциалът за осъществяване на каквато и да е промяна ще намалява.
Възможностите за спасяване живота на агнето се свеждат до вземане на по-малко пари от най-бедните и даване на повече пари от най-богатите. Това във всички случаи ще бъде свързано с принуда. За да се приеме доброволно тази принуда трябват ясни и логични обяснения от управляващите, повтаряни в най-гледано време няколко дни поред. Но преди всичко първо трябва да се реши окончателно кое и как ще се направи. Това още не е станало.
Покачването на ДДС с какъвто и да е процент ще се усети с различна сила от различните слоеве на обществото. Следователно ако то /обществото/ трябва да бъде омилостивено за да легитимира увеличението трябва да му се предоставят различни по тежест бонуси. Какви могат да бъдат те е работа изискваща сметки от финансовия екип на правителството. Освен това колкото социалната група е по-слаба, толкова толерантността и към промяната ще е по-малка. Следователно бонусите трябва да се разпределят по различно време. Това дава свобода за лавиране между приходи и разходи, но пак е въпрос на сметки.




Тагове:   ДДС,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bowman - @flyco
29.03.2010 16:40
Oпитваш се да търсиш решението на задача на която не ти е дадено условието. Имаш едно 'трябва' останалото ти е спестено, на математиката и трябва логика и данни . Едва ли го чуваш за пръв път .
Помисли каква част от информацията е спестена на един народ , липсата на отговор в математиката също е легално решение.
цитирай
2. haralanov - Отказвам да правя сметки...
29.03.2010 19:07
Правя си единствено и само сметки,засягащи пряко семейният ни бюджет!Има си цяло Министерство на икономиката,икономисти работили и в Световната банка,има си и Правителство избрано с гласове,почти до абсолютното мнозинство.Да действат!Аз ли им преча..?
цитирай
3. flyco - Re: bowman
29.03.2010 21:36
Казваш нещо много важно: "каква част от информацията е спестена на един народ". Хм, ако има такава това означава цензура. Лично аз не смятам, че у нас има цензура, но полезната информация се смесва с прекалено много спам.
Между другото днес инфото от тристранката е точно в посока на сметките, за които говоря. Глупостите с покачването на ДДС остават като краен вариант и се обръща внимание на подробностите. Според мен това е правилна посока, но скоростта към финала трябва да се ускори драстично. Много се закъснява с действията.
цитирай
4. bowman - ДДС отпада
29.03.2010 21:45
утре ще обсъждат окончателния вариант в парламента ...
цитирай
5. flyco - Re: haralanov
29.03.2010 21:47
Твое право е да решиш кое как да направиш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367444
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476