Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 10:57 - Разминавания
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3259 Коментари: 8 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повод за поста е отказът от страна на СДС да подкрепи актуализацията на Бюджет 2010.
От изявленията на Мартин Димитров останах с впечатление, че това се случва поради фундаментално несъгласие с философията на актуализацията. От една страна ГЕРБ увеличават публичните разходи, от друга СДС настоява за тяхното намаляване. Увеличаване или намаляване? Зависи от гледните точки, а те могат да са най-малко две:
Първа - скритият бюджетен дефицит е бил много по-голям от сега предлагания и по същество актуализацията се явява реално намаляване на разходите - дясна политика.
Втора - всичко е точно така както го казва Мартин т.е. актуализацията се прави като се увеличават бюджетните разходи - лява политика.
Съдейки по официалните изявления от ГЕРБ и от СДС следва да приемем за миродавна втората гледна точка. Но в такъв случай от ГЕРБ са длъжни да обяснят защо приемат ляво решение щом са дясна партия. Това още не се е случило. Що се отнася до СДС позицията им е принципна и не се нуждае от доизясняване.
Прозрачността, около която се завъртат всички публични изяви на Борисов и Цветанов задължава официалната позиция на ГЕРБ да бъде обяснена във връзка с несъгласието на СДС. Ако първият вариант е реалния тогава ще трябва да се поеме отговорност за всички изявления досега, както и за първия вариант на Бюджет 2010. Интересно защо в този момент не се публикува становище по предлаганата актуализация на проф. Илиян Михов? Ако сте забравили кой е той, ето един линк.
Що се отнася до въпросите на СДС към ГЕРБ ще ми бъде интересно разтълкуването на понятието "техническа грешка" отнасящо се към т. 7. Както и т. 8 - какъв е този огромен скок за непредвидени разходи? Разликата в числата е над 1000%!!! Просто няма такава сметка не на държавно ниво, а в бакалия.




Гласувай:
8



1. bowman - ...
08.07.2010 11:21
Не съм очаквал друго, политиката им поначало е подкрепа с предпазна клауза, вроятно с надеждата да се окажат при едно бъдещо преразпределение като дясна алтернатива на герб, вечната пасивна позиция и попиляното време да се докажат като такива с своите действия обаче им прави лоша услуга , това че не намират сили за атрактивна и актуална политика ги обрича, а това че не се прави опит за промяна показва не само слабо ръководство ,но и липса на живец .

С радост ще чуя аргументи които оборват думите ми ...
цитирай
2. flyco - Re: 1.
08.07.2010 12:05
За СДС ли говориш?
цитирай
3. bowman - ...
08.07.2010 12:21
За СДС и синята коалиция като цяло ...Ако както си мисля обръщаш внимание на днешните "силни на деня" , колкото и да се дънят те свършиха нещо 20 години за пръв път откакто правителството на костов пропусна да го направи не крият всичко под масата, това което позволи всички бели които се случваха след това. Надявам се следващите да не се върнат на старите релси
цитирай
4. flyco - Re: 3.
08.07.2010 12:59
Сериозно ли мислиш, че няколкото медийни бомби са стабилно заявен курс към прозрачност?
Мисля, че позицията на СДС в случая е принципна. Под принципна разбирам това, че тя отразява заявената воля за подкрепа на правителството само при условие, че решенията, които то предлага не са в противоречие с ценностите на СДС. Кардинална е разликата да предлагаш ляво решение и да се чудиш защо не получаваш дясна подкрепа. Според мен лицемерието на лявата опозиция в случая е очевидно, дори нагло /Румен Петков предлага с актуализацията да бъдат отпуснати допълнително 1млн лв за борба с комарите! сякаш това е супер актуален публичен разход, най-актуалния и неизбежния, който трябва да се направи/. Но то си има принципно, дори и лицемерно, оправдание: опозицията гласува "против" във всички случаи когато може да има две мнения. Не ми е ясна обаче в какво се изразява дясната подкрепа на ДСБ? Във всички случаи това е компромис и избирателите на ДСБ са длъжни да знаят каква е цената му - ако им пука разбира се.
цитирай
5. bowman - Мисля ...
08.07.2010 13:11
Че неприкритото и демонстрирано пренебрежение, на принципа за публичност, директно ти заявява в очите "ти си без значение, аз правя каквото ми е кеф" и това е правено 20+ години .
цитирай
6. flyco - ...
08.07.2010 15:21
Бойко е заложник на медиите, а те на него. Оформената симбиоза води до дълго и ползотворно съвместно съществуване на двете страни. Това обаче не е предмет на поста.
цитирай
7. dantonov - Правилен ход на СДС. Трябва да се ...
08.07.2010 17:39
Правилен ход на СДС. Трябва да се действа принципно.
цитирай
8. galinabg - За съжаление,
08.07.2010 23:17
Бюджет от медиите не се прави,...както ПР-а!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366927
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476