Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 11:48 - Нов омбудсман ли?
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3729 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 29.09.2010 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Парламентът гласува днес правила за избор на нов омбудсман. За избран ще се смята кандидатът получил мнозинство 50% + 1 глас в Парламента. От този регламент е ясно на всички, че изборът ще се направи не от Парламента, а от парламентарната група на ГЕРБ, т.е. от Бойко Борисов като единствен неин пророк. Предложението е Константин Пенчев.
Идва от председателското място на Върховния административен съд, от върховете на съдебната ни система. Точно тази, заради която основно търпим критики откакто се присъединихме към ЕС. Въобще не ме интересува що за юрист, професионалист и т.н е г-н Пенчев. Още повече, че тази длъжност у нас не е наложила някакви традиции, които трябва да се спазват. Бих казал, че омбудсманът трябва да е преди всичко човечен, а колкото пъти съм видял физиономията на този човек все съм се чудил как може лицето му да е толкова безизразно. Но хайде, може пък отдолу да ври, кипи и блика на талази една добре прикрита човещина...
Съдейки по начина на избор на какви ли не висшестоящи служители си задавам въпроса резултат от какво уравнение е тази кандидатура? Никой не може да ме убеди, че тя не е резултат от договорка. Договорка между кой и кой и за какво обаче? Със сигурност от едната страна е Борисов, а от другата? Съдейки по близките взаимоотношения на Пенчев със Симеон мога да си направя извода, че докато той е омбудсман дела срещу Симеон може и да се водят, но имотите му ще си останат негови. Какво е получил насреща Бойко? Ами получил е някакви гаранции. За мен е без съмнение това, че Симеон не дойде в България ей така, защото му се управлява. Той беше доведен и поставен. Той беше лице и не вземаше решения. Лице на кого? На този, който сега е сключил сделката с Борисов. Този може да обещава и да изпълнява обещанията си. Значи има възможности за това, което днес означава власт и пари.
А къде сме ние. Ние сме си тук отдолу. Ще се кефим, че си имаме омбудсман или няма да се кефим, но пак ще си имаме. Даже се чудя защо пък трябва да е само един. Нека българският принос в институцията да бъде разрастването и във вид на управително тяло, нещо като борд на омбудсманите - съвсем в традициите на българската администрация. Каквото и да си мислим, каквото и да правим филмът пак се прожектира без наше участие. Ние сме публика. Публиката спи на топло, като в казармата.


Тагове:   омбудсман,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bowman - Ъ–Ъ–ЪЪЪ
29.09.2010 12:00
Майната им , не видях някаква полза от тази "длъжност" и преди, самия факт ,че си присвояват избора на човек който да представлява народа говори докъде сме нагазили ...
Не се сърди , тез хора са с багера да ги изринеш .
цитирай
2. flyco - :)
29.09.2010 12:13
Няма как да видиш ползата, защото тя не е за обществено виждане.
цитирай
3. viovioi - Точно така - публика, тълпа озверена..
29.09.2010 12:27
Това управление е триумф на демокрацията от селски тип. А Бойко Борисов е един свръховластен селянин драматично зависим от тълпата и шепа олигарси, финансови мошеници,спекуланти и брутални килъри.
цитирай
4. flyco - :)
29.09.2010 12:55
viovioi, в текста имах предвид избора на нов омбудсман все пак.
цитирай
5. viovioi - да се радваме, че не е някой от ТИМ или Искра Фидосова.
29.09.2010 14:49
Сещам се кой е този Пенчев. Един голям грозник, безнадежден случай.
цитирай
6. анонимен - Защо да не е за обществено? За чие е ...
30.09.2010 14:03
Защо да не е за обществено? За чие е тогава?
flyco написа:
Няма как да видиш ползата, защото тя не е за обществено виждане.


Защо да не е за обществено? За чие е тогава? Извинете, въпросът ми може да ви се стори наивен. Но бих желал да развиете мислите си за алтернативната полза.
Че де-факто не е в полза на обществото, да, но все пак като замисъл кого би трябвало да обслужва! Историята за създаването на длъжността в Швеция ми е известна, може и да ми се губи нещо от презумпцията за създаване в ЕС?

@ viovioi - Какво значение има външният вид? Не е давал основания да го мислим за нечестен. Аз получих голямо доверие в него, след като бе нападнат от Яне Янев.
цитирай
7. flyco - Re: 6.
30.09.2010 15:28
Нямам никаква информация в повече за да развивам мислите си достоверно. Каквото съм искал да кажа съм го казал, мога да повторя това, което съм написал в поста, но не виждам смисъл. За мен много въпроси нямат отговор, но никой не може да ми забрани да си ги задавам. Мога да повторя и въпросите:
1. Договорка между кого и Бойко Борисов е изборът на тази кандидатура?
2. Какво е предложено като "багаж" заедно с кандидатурата?
3. Каква гаранция е получил Бойко, че този "багаж" ще е реален, за да се съгласи с кандидатурата?
Допълнителни въпроси:
1. Свързана ли е тази кандидатура с бъдещите президентски избори?
2. Свързана ли е тази кандидатура с международно лоби?
3. Свързана ли е тази кандидатура с присъединяването на България към Шенгенското пространство?
4. Свързана ли е тази кандидатура с избора на някой нов министър?
5. Изключително интересно би ми било, дали след избирането на г-н Пенчев за омбудсман той ще се занимава с делата срещу Симеон Сакскобургготски?
и т.н. и т.н.
цитирай
8. анонимен - Размислите ти са напълно верни!
14.10.2010 10:13
Размислите ти са напълно верни. Просто трябва да продължиш назад във времето с връзките, за да излизе истината наяве. Симеон бе доведен от Илия Павлов и охраняван от Бойко Борисов. Последния той въздигна в чин генерал и привлече в управлението. Преди да дойде Симеон Бойко охраняваше Тодор Живков, който създаде групиравките като Мултиарт, от където тръгна Илия Павлов, за да се роди след 10.11. 1989 г. Мултигруп. В периода преди 1989 г. с "великия" Указ 56 се формираше прехвърлянето на политическата власт в икономическа вътре в България. Други пари вършеха формиране на лоби за този процес в чужбина, посредством външнотърговските дружества. След контролираното изпразване на народното недоволство, тълпата отново бе яхната от същите сили с подставените си играчи с изградени нови биографии. Сега вследствие на глупостта човешка у нас и в ляво и в дясно стоят едни и същи играчи и това пасва на Запада, защото те получиха част от парите по откупа на бившите комунисти и няма да си имат разправии за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1366955
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476