Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 11:03 - Сомалийски банкери
Автор: flyco Категория: Регионални   
Прочетен: 2783 Коментари: 7 Гласове:
1



Интересно защо т.нар. "сомалийски пирати" се превърнаха в световен проблем, с който нито една световна организация не може /не желае/ да се пребори. Не може ли наистина? Въобще не съм сигурен в това. Има организации и държави, които могат да решат проблема, радикално или не, но могат да предложат и осъществят приемливо решение. Защо не го правят? Има отговори, различни, според различните гледни точки. Ето една такава:
Липсата на свеж финансов ресурс е световен проблем днес. Откупите искани и получавани от сомалийските пирати са точно такъв свеж финансов ресурс. По своята същност това е паричен поток, който гарантира почти 100% приход. За кого? Тук нещата потъват извънредно дълбоко в сферата на предположенията. Със сигурност обаче преразпределение на тези пари има и то не е на случаен принцип. Парите правят пари. "Сомалийските пирати" се превръщат в могъща банкова организация занимаваща се с преразпределение на пари. Вземат от едни и дават на други. Не е задължително тези играчи да са едни и същи. Най-общо обаче има един принцип, който ми се струва логичен. Много лесно може да се взема от правителства и много по-трудно може това да се направи от частни инвеститори.
Дубай. Извънредно голям външен дълг и нищо друго освен туризма, от което този дълг да се изплати. Защо например правителството на Дубай да не е потенциален кредитополучател от сомалийските пирати? Получава от тях свежи пари, с които покрива задълженията си към официалните кредитори на страната. Опасност за туризма ли? Не, няма никаква, туристите приситгат в Дубай по въздуха. От друга страна не съм чул пиратите да са задържали круизен кораб...



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - един пример
14.05.2010 11:11
Правителството на Дубай дължи на МВФ 10лв но няма тези пари за да ги върне. Правителството на България яко го е закъсало и решава да поиска заем от МВФ в размер на 20лв. МВФ дава на България 20-те лева понеже макрорамката ни е много готина и сме най-добрите и т.н. бойкови и дянкови. Сомалийските пирати задържат български кораб и искат за него откуп в размер на 20лв. Българското правителство плаща откупа с 20-те лева получени от МВФ защото няма с какво друго да го плати. Пиратите си вземат 10лв, а 10 дават на поръчителя, в случая правителството на Дубай. То пък плаща тези пари на МВФ напълно официално като ги декларира като получени от туризъм. В резултат МВФ получава месечните си вноски регулярно предвидени. Отдава заем на финасово стабилна държава, която естествено може да го върне /нали си имаме резерв/, а лихвите си вървят. Кой ще плати накрая големите пари. Ами не двадесет години преход, двеста години да ни е прехода пак ще ни е малко. Защото дупката няма запушване, напротив, все по-голяма става.
цитирай
2. bowman - ; )
14.05.2010 12:28
Робството на 21 век , икономическото . Решението е очевидно , държавата не трябва да може да зима заеми които народът и ще плаща и грешките на "държавните хора " не бива по никакъв начин да се цопват по-подразбиране на хора които не са имали власта да спрат поредната простотия . Интересно каква според теб е разликата между ЕС и пиратите ...
цитирай
3. lila - --------------------
14.05.2010 12:49
http://news.bbc.co.uk/1/hi/4409662.stm

http://news.bbc.co.uk/1/hi/4409662.stm
цитирай
4. flyco - Re: bowman
14.05.2010 14:17
Разликата между пиратите и ЕС... хм, много не стандартен въпрос. Това, което първоначално ми идва на ум е в полза на кого работят двете "организации". Въпреки всички условности и двете работят за акционерите си, но тези на ЕС са преди всичко физически лица, огромно множество, докато тези на "пиратите" вероятно пак са физически лица, но прекалено малко.
цитирай
5. flyco - Re: 3.
14.05.2010 14:24
Корабът е нападнат, но не е похитен. Та това дори може да се приеме като туристическа атракция: "Елате на пътешествие с нас, ние ще ви покажем истински пирати!".
цитирай
6. анонимен - Кучето скача според тоягата. Преди ...
14.05.2010 15:19
Кучето скача според тоягата. Преди много, много време имаше една поредица от книжки с по-интересните събития случили през изминалата година. Казваха се "Спектър" и за средностатистическия неособено осведомен българин от "хепи соца" бяха достатъчно добро и интересно четиво. В някой от броевете 73, 74 или 75, вървеше поредица от статии за пиратството в Индийския океан и по-специално във водите между Малайзия, Индонезия, Сингапур и безкрайните острови. Проблемите бяха идентични - нападения, отвличания на кораби и откупи, разликата беше във времето и мащабите. Доколкото си спомням и тогава се говореше за частни охранители от бивши военни, бързи лодки с картечници и гранатомети, хеликоптери, радари и т.н. И как само за няколко месеца след началото на тази дейност морските пътища бяха почти обезопасени, а нападенията сведени до приемливия минимум. Но явно най-много ме впечатлил завършека на статията, в който се задаваше риторичния въпрос за изкореняването на пиратството и следващата от това безработица за охранители, т.е. всичко в крайна сметка опира до бизнес интересите на заинтересованите страни.
Е, 30 години след това нищо ново под Слънцето. Едни дават средства, други ги харчат, говори се за големите разходи, сувереннните права на пиратите и приютяващата ги страна - изобщо приказки много и всякакви, но ми се струва, че в крайна сметка всичко се свежда отново и едниствено до парите и свързаните с тях определени интереси.
цитирай
7. flyco - Re: 6.
14.05.2010 15:40
Това имах предвид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367444
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476