Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2009 21:50 - Защо не гледам телевизия
Автор: flyco Категория: Други   
Прочетен: 10045 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
от Веселина Седларска - казала го е така както бих искал да го кажа:

Имало същество по-глупаво и по-манипулируемо от избирателя. Това същество стои с дистанционно в ръка и си въобразява, че телевизиите се правят за зрителите. И през ум не му минава, че телевизиите не се правят за хората, а за рекламодателите. Телевизията е стока, която се продава на рекламодателите, за да могат те от своя страна пък да продават на зрителите своята стока.

От екрана се продават много храни – една от друга по-некачествени. След това се продават много хапчета за смилането на тези храни – със съответните рисунки на черва. После се продават други хапчета и активии за изваждането на храната от червата. И накрая ти продават нужната за случая тоалетна хартия.

Зрителят е потребен на телевизията само като бройка. Колкото по-голяма е бройката, толкова повече шанс има съответната телевизия да продаде време за реклама. Работата и на най-обществено чувствителните водещи се свежда главно до това да не наруши времето за реклама. Като кажат, че е време за реклама, дъхът трябва да спре по средата дори и на най-важното изречение. Работата на водещите също така е да осигурят края на изречението преди началото на рекламите.

Ето ти напоследък и нова трудност. Започват рекламите по една програма и зрителят съответно пришпорва дистанционното към друга. (Да биха знаели рекламодателите, че никой не им гледа рекламите, не биха си давали парите.) Освен че рекламодателите трябва да бъдат излъгани, че зрителите се заглеждат в рекламите, има и нещо още по-трудно – зрителите трябва да бъдат примамени обратно в същия канал, който са напуснали заради обявяването на рекламите.

Те вече са отишли в съседна програма и каквито са си разсеяни, може да се загледат, да забравят да се върнат. Затова водещите напоследък имат още една задача: да обявяват, че след рекламите ще се случи нещо изключително важно, нещо уникално и сензационно, нещо абсолютно непредвидимо. Зрителят обаче през това време наистина се е загледал в съседно шоу и се усеща, чак когато и там обявяват рекламите, след които и там ще се случи истинска сензация.

Пришпорва зрителят дистанционното обратно към предишния канал, тръпне дали не е изпуснал сензацията. Ядосва се на самия себе си, такива хубави неща са произвели за него телевизиите, а той от едната разсеяност не ги удостоява с вниманието си. И през ум не му минава на зрителя, че той е нужен на телевизията като статистика, за да печели тя от него индиректно.

Дотук нещата са долу-горе като в политиката, ако сменим телевизиите с партии и зрителите с избиратели. Но те отиват и по-далече. На телевизиите не им е достатъчно да печелят от зрителите индиректно. След толкова труд да си отгледат глуповат и добричък зрител, те решават, че могат да печелят от него и директно. След като са го продали като бройка на рекламодателите, защо да не му продадат и на него нещо, тъй и тъй им е застанал на прицел пред екрана.

Какво, какво да му продадат… Сълзите са много вървежни – значи благотворителност. Завистта и любопитството се търгуват добре – значи много звезди, събрани на едно място и наблюдавани с камери. Зрителят си пада по раздаване на справедливост и най-вече по елиминиране – значи хора, които зрителят да решава дали могат, или не могат да пеят, ще му продадат. Иска да се чувства значим зрителят – значи илюзия, че от него зависи избора, който ще му предложат. Всички тези неща зрителят ги купува с помощта на мобилния или стационарния си телефон.

Този зрител е същият избирател, който не отива да пусне бюлетина в деня на изборите. Той си спестява усилието да направи нещо, от което зависи неговия собствен живот, но си плаща за илюзията, че решава живота на други хора. Това е вече дън… - не, не е дъното, защото се оказа, че дъно няма, - това е върхът на българския мазохизъм. Онова веселяшко опростачване, което върви от години, вече дава печеливша реколта - „...ако музиката им е пошла, за да ти я продават, те ти фабрикуват пошла душа” (Екзюпери). А ние позволяваме да ни я фабрикуват, че им и плащаме на всичкото отгоре.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - Напротив, напротив!
21.03.2009 22:22
Както е казал Гручо Маркс -"Телевизията е много образователна, отивам в другата стая и започвам да чета книга!" :))))))
цитирай
2. flyco - Re: 1.
21.03.2009 22:55
cindy, четенето НА КНИГА за разлика от четенето въобще е нещо специално, предполагам че го знаеш.
цитирай
3. flyco - Re: 2.
21.03.2009 22:58
Ех, ех и още един път ех...
Смисълът на статията е много далеч от коментара ти. Разбира се, може да ти се струва, че той е по-близо до истината от нея, но това е въпрос на гледна точка.
цитирай
4. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.03.2009 04:47
Мен ми се струва, че номер 2 изобщо не е прочел текста,а просто е прескочил накратко през редовете. Аз тази Седларска ако я видя, ще я черпя кафе. Защото много правилно е отбелязала какво е положението на нещата. Е, друг е въпроса, че някои нямат клетки за да го разберат.
цитирай
5. yoshi - flyco,
22.03.2009 08:20
Веселина Седларска я забелязах като журналист (и пишещ човек изобщо) преди 10 години и каквото и да съм чела от нея, всичко е било и точно, и много подходящо поднесено. Тя даже е издала много от нещата си в книга "Пасажерите на Ной", ако ти попадне - чете се на един дъх. Поздрави!
цитирай
6. flyco - :)
22.03.2009 10:43
hi yoshi!
цитирай
7. анонимен - Без радио не мога :-)
22.03.2009 11:01
Но без Телевиизя с удоволствие :-) В къщи нарочно нямаме телевизор от около 5 години и май не съм усетил и веднъж липсата му. Но пък затова имаме време за много неща които иначе щяхме да пропуснем :-)
цитирай
8. flyco - Re: 8.
22.03.2009 11:51
Ваше право.
цитирай
9. reason - Поздрави за прекрасната статия! Да ...
22.03.2009 11:53
Поздрави за прекрасната статия! Да можеха повече хора да се замислят и да разберат това! Е, то се иска IQ за тази работа, а като гледа човек телевизия и се връзва на глупостите, надали IQ-то му е достатъчно високо, за да прави нещо по-полезно за самия него.

П.С. Гледам телевизия само за почивка от някаква интелектуална работа, от която ме е заболяла глава. Телевизията е супер лесно смилаема информация и е едно от малкото неща, които дори най-тъпия човек на света може да разбере :-))
цитирай
10. flyco - малко инфо
22.03.2009 11:55
Веселина Седларска публикува редовно в съботните броеве на в. "Новинар".
цитирай
11. krotalka - Да живеят радиото и книгите.
22.03.2009 13:02
Телевизора се включва за новините и някое и друго научно-популярно или документално филмче. За сведение на #2. това в кои телевизори са монтирани устройства за наблюдение на зрителските предпочитания, е една от най-строго пазените тайни. Поне в Германия е така. Самите наблюдавани, нямат никаква представа за това.
цитирай
12. анонимен - vasilisqnis-MÜNCHEN
22.03.2009 14:12
NAPALNO SAM SAGLASEN SAS AVTORKATA...
AZ LICHNO MNOGO RQDKO POGLEJDAM KAM GOVORQSCHTATA KUTIQ....TAKA ILI INACHE SLED NQKOLKO GODINI TELEVIZIQTA KAKTO I NASTOLNITE TELEFONI SCHTE IZCHEZNAT...
SEGA VSICHKO MOJE DA SE GLEDA NA KOMPA..
IZBIRASCH SI PREDAVANE PO KOETO VREME JELAESCH I KOGATO NA TEBE TI SE ISKA....
A DALI KOMPA E DOSTATACHNO VREDEN...
NEKA AVTORKATA NI INFORMIRA....
цитирай
13. flyco - Re: 13.
22.03.2009 14:43
Чел съм статия от Веселина Седларска за компютрите, но мисля че ти имаш предвид интернет.
цитирай
14. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.03.2009 16:47
Номер 13...че то и сега има кабелни, които предлагат опцията да запазиш определен филм и да го гледаш в предпочитано от теб време...т.е. поне тук в Испания ги има...и нямаш нужда от интернет да гледаш това което искаш когато искаш...
цитирай
15. анонимен - vasilisqnis-MÜNCHEN
22.03.2009 16:48
DA.... ZA KAKVO VI E KOMPIUTAR,AKO NQMATE INTERNET....
цитирай
16. анонимен - vasilisqnis-MÜNCHEN....do 15
22.03.2009 16:57
MOJE BI STE PRAV....NO PAK STE ZAVISIM OT DADENA TELEVIZIQ....DOKATO V INTERNET SVALQSCH NAI NOVITE FILMI /OSCHTE PREDI DA SA STIGNALI DO DADENA TELEVIZIQ/....ZAPISVASCH GI NA HARDDISK I GI GLEDASCH KOGATO SI ISKASCH...
SAMO DA NE VI STANE NAVIK....ZASCHTOTO
ZA SAJALENIE OSCHTE E ZABRANENO...
цитирай
17. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.03.2009 20:17
Да, но нли се сещаш, че за напрвата на еднно предаване или филм участват много хора. Вярно, от интернет на аванта си ги гледаме, но нали и те трябва да звземат нещо за работата си...няма как така винаги на аванта да минаваме, просто е невъзможно.
цитирай
18. flyco - Re: 19.
23.03.2009 23:40
Ами нали заради това е всичко. Просто не обичаме да ни наричат телета.
цитирай
19. анонимен - Към Титулярката
24.03.2009 13:22
Г-жа, като не искате да гледате реклами купете си сателитен пакет. Тези безплатните са така - рекламата е цената която плащаме за авантата. Защо смятате, че някой трябва да работи за вас безплатно - защото сте много умна, защото сте нашия ветропоказател или защото сте богоизбрана. Между другото като толкова не искате, никой не ви кара насила да гледате телевизия. Това, което ме възмущава, е че искате да натрапвате странните си възгледи за хората и за света около вас в качеството на истина от последна инстанция.
цитирай
20. darkenedangel - Във всички сличай коментара на N1 с книгата
25.03.2009 11:57
в другата стая побра смисъла в малкия джоб :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367292
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476