Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 15:39 - Новият ляв
Автор: flyco Категория: Политика   
Прочетен: 3157 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много се шуми около създаването на някакъв "Нов ляв проект". Ту щял да бъде отделна от БСП партия, ту щял да бъде някаква нова фракция в нея. Имената на Татяна Дончева и Георги Първанов някак уж ненатрапчиво, но всъщност достатъчно упорито изскачат щом се заговори за тази идея. Какво ново ли, ами нищо ново няма на бг-хоризонта. Филма с новия десен проект, наречен ДСБ, вече сме го гледали. А за "Томовите седем братя" /имам предвид десетината политически организации, които лично Александър Томов се опита да направи/ вече едва ли се сеща някой. Така, че новият изведнъж се оказва не толкова нов.
Има ли ниша за него? Ако се търси винаги ще се намери. По-важно е на кого ще служи и за какво. Нямам усещането, че точно в лявото политическо пространство има някакви тежнения за образуване на нова партия. На кого тогава ще послужи щом не се прави заради избирателите. О, българските избиратели са толкова лесни /поне бяха/ - дайте ни числа, предпочитаме 800, или 5 или нещо подобно. Дайте ни числа и ще забравим всичко. Искам да кажа, че ако се подеме целенасочена кампания, а аз имам усещането, че тя вече е започнала, ще се създаде електорат, който да бъде представляван от този нов проект. У нас може да се създаде електорат за всичко. След РЗС това вече не би учудило никого. Обърнатата ни с краката нагоре ценностна система може да поеме всичко и то без особени възражения. Със стари к... нов бардак не се прави обаче. Тук е заложена бомбата пред т.нар. нов ляв проект, защото в него няма да има нови, чисти и непознати лица. Ако все пак има те ще са малко и ще са там "за цвят". Ако пък старите, натоварени с предразсъдъци леви лица все пак са малцинство тогава на какво ще се разчита за да се получи масовост на проекта, да се легитимира пред обществото? На идеи?! :) няма такъв филм, у нас нови идеи няма, нито леви нито десни. Значи този вариант отпада от самосебе си. Получава се уравнение с едно неизвестно /лидера/ и решаването му не е сложно - поредната лидерска партийка. От тук и предназначението и - да осигури още няколко години политическо вегетиране на групичка, в случая лява с пълната условност на това понятие, познати и изтъркани "преходни" политици.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравей!
22.01.2010 16:21
Вече имам почти изграден навик да се отбивам при определени хора тук в блог.бг.Без да го приемаш като комплимент ти си един от тях.Та за новия ляв проект...Какво си мисля аз за него.Твърде прозаично ми изглежда.Социолозите са отчели(чрез допитване),че на последните Избори,към бюлетината за ГЕРБ са посегнали и много леви симпатизанти.Тези леви симпатизанти по една или друга причина са били недоволни от управлението на Тройната коалиция.Но понеже в ляво няма друг политически субект те са предпочели да гласуват или за ГЕРБ или за АТАКА.Странно,защото поне формално(а то наистина е формално)ГЕРБ минава за дясна партия.Те обаче са гласували за ББ(още по-странно,защото пък той не е бил в нито една листа)тъй като СК и РЗС също минават за десни.Та целта евентуално на този нов ляв проект(Дончева каза,че ще е вътре в БСП)ще е да си върне ,,меката периферия,,.Все пак тези 17% подадени за БСП си бяха чисто унижение.Съгласен съм с теб,че мнозина гласуват с краката си.Аз също нямам разумни обяснения за много неща,макар,че покрай избори въобще не може да се говори за Рацио.Ако попиташ гласувал за РЗС що го е направил,ще получиш от смешни по-смешни отговори.Повечето проекти в България не са плод на гражданска инициатива,а спуснати отгоре.Така ще е и с новия ляв.Така беше и с Евролевицата преди 13 години.Тъжни неща...
цитирай
2. flyco - Re: haralanov
22.01.2010 16:39
Благодаря! След последните медийни фойерверки - за приказките между Слави и Бойко вече съм убеден, че се провежда организирана кампания за набиране на електорат за новата Първанова партия. Тези хора няма от къде да се вземат освен от ГЕРБ. За всички останали са гласували само твърдите ядра, които не си заслужава усилията да се цепят. Сега явно се цели дискредитиране на Бойко и ГЕРБ за да може левите от периферията да се отделят по-лесно при появата на новата партия. А тя ще бъде чиста и бяла, пардон червена. Слави не прави нищо без пари, за да тръгнат тия изказвания някой яко е платил, с какви пари - не знам. Дончева няма да познае, няма да е вътре в БСП, защото там няма място за двама лидери, а Първанов никога няма да се задоволи с дублираща роля. Освен това БСП пое много негативи от управлението си и те скоро няма да бъдат забравени. Пак ще се експлоатира горката социалдемократическа идея и лично мен това ме притеснява най-много. Каквото и да става обаче съм убеден, че се гласи изкуствена организация, а всички изкуствени неща в политиката са фалшиви, следователно нетрайни.
цитирай
3. haralanov - Всички изкуствени неща в политиката са фалшиви...
22.01.2010 16:49
Съгласен съм,че всички изкуствени неща в политиката са фалшиви,следователно нетрайни но пък и кой е казал,че трябва да са трайни..?Целта е кратковременна.А през това време според ситуацията започва да се работи по нещо друго.Надявам се да ме разбираш!Примерно НДСВ като проект съществува цели осем години!Напълно достатъчно като време и за далаверата с Външния дълг на България и за БТК и за Краун Ейнджън и за Булгартабак и за създаването чрез политическо генно инжинерство на ГЕРБ,АТАКА,РЗС и Движение Напред.Не подценявай кратките срокове!Тъкмо те са фатални!
цитирай
4. flyco - ...
22.01.2010 16:59
Предполагам че това ще е политически гарант на енергийните проекти.
цитирай
5. haralanov - Може би Да
22.01.2010 17:10
Макар знае ли човек какво се върти из болното им съзнание..?Всеки един проект е невъзможен ако няма достатъчно силна подкрепа от хората!НДСВ беше изкуствен политически проект и нетраен разбира се но просъществува осем години,само защото не малко на брой хора го подкрепяха.Сега,когато взеха малко над 3% си отидоха!Аз затова и се дразня,когато някой каже ,,те хората ще разберат,,.Те хората може и да го разберат но и нашият живот ще си отиде.Важно е навреме да се отсяват смисленното от напълно налудното!
цитирай
6. mamkamu - +
22.01.2010 17:48
Естествено, у нас има място само за нови ЛИДЕРСКИ партии. Кой ти гледа идеи и принципи :) Важното е да си известен, да изглеждаш добре и да говориш онова, което искат да чуят избирателите! Много да говориш :)
цитирай
7. andi2 - всичко ново, всъщност е добре из...
22.01.2010 23:56
всичко ново , всъщност е добре изпитано старо нещо ........
:)
цитирай
8. анонимен - Интересно защо?
25.01.2010 10:31
Интересно зощо в българската политика се търси все новия субект, новите лица, а попадаме на дългата ръка на старите кримки. Нима не е лесно да се извади един тридесет годишен човек с прилично западно образование и с версията, че е работил в най-престижните институции на САШ, Англия или Франция. В биографията му няма да има черни обществени точки, то и никой няма да го познава. Ще дойде човека гордо представен за спасител, ще се развърти, после като Гати ал Джабури или нему подобните ще хване самолета за Лондон. За българина ще останат поразиите, за които ще псува старите политици, останали в България.
Същото е и с политическите партии. Търси се новия неопетнен субект. Ето нов бе проекта "Цар", нов бе "националистическото" творение "Атака", нов бе проекта "Генерал" , копиращ царския, нов е дори РЗС проекта, базиран върху отрицанието на "Цар" и "Тенерал". И какво от това? Нима в Западна Европа, пък и в Америка и Австралия си сменят субектите всеки изборен мандат. Днес в България старите партии се считат за мъртви. Какво обаче са виновни земеделци, социалдемократи, демократи, радикалдемократи, че ги напълниха с ченгета през 1989 г., които с ярост противопоставиха една група на друга, а после се измъкнаха. Като свърши тази игра същото се случи и в СДС. Това, което сега върви на пазара е партия без идеология, дори без принципи, партия с хоризонт от днес до утре. Някой да знае какво мислят хората останали в другите организации, освен тези представени в парламента и къде да го кажат те горките. Медиите струват пари и служат на силните на деня или в тях се пробива с доста финикйски знаци. Защото скоро ще знаем само какво е казал Бойко и какво са отговорили от БСП.Това се търсеше от началото на прехода и се получи. От едната страна червените комунисти от старите фамилии, от другата новите "сините демократи", формирани от тяхните довчерашни слуги. Без ненужни примеси от други обществени слоеве.
Българина очевидно бяга днес от традицията и от познатото, дори го е срам някак да каже:"А бе, аз гласувах срещу тези, заплюх ги, ама май сбърках." Затова се търси витаги "новото", пък отдолу излизат старите структури на ДС, облечени като новите бизнесмени или съвременните експерти с опит и знания. Така стоят нещата и с мъдлуваната "нова левица" на Дончева, Първанов и сие. Нали БСП направи такова чудо пък после го затри. Пусна разни Камовци, Томовци, Кръстьопетковци и тем подобни лекета да се правят на социалдемосрати, а после ги изхвърли и анатемоса. Те каква ще е тази формация като вече имаме БСП соцкомунисти, няколко БКП-та и гравитиращи към партията майка "леви формации". Остава само да е социалдемократическа. Да ама социалдемокрацията не е по вкуса на "левите", а и е заплюта и презряна от тях като "дясна идеология" . Значи електорат в традиционните леви за социалдемокрация няма, освен ако не се плати на една тумба цигани, готови да изберат всекиго и на компютъра в ЦИК. Пък и в България има една БСДП, която гравитира в сините води.
Тово е за съжаление нашата политическа действителност, Флайко и промяна в скоро време не виждам, понеже хуленето и подигравката към тези, които са съхранили своята позиция, които са предвидими е на преден план. Разумът е след това.
цитирай
9. flyco - Re: 8.
25.01.2010 10:42
Благодаря за коментара!
Според мен основния проблем на българското общество се състои в това, че неговите отделни части не са се самоопределили. Илюзиите у нас продължават да владеят умовете и това пречи на реалната преценка. Не може никога да не си управлявал частен бизнес и да си десен, просто мисленето ти не е такова. Може да се мислиш за такъв, но щом си наемник по презумпция си ляв. Или го приемаш или си оставаш със самозаблудата. Понятията за дясно и ляво имат точни определения и те не са измислени заради българския избирател. Ако всеки гласоподавател има ясна преценка за себе си, за това което е и за това което иска да бъде, той със сигурност ще изиска от политическия елит собствено да бъде представляван. Тогава ролята на политическите партии ще стане незаменима. Партиите от лидерски тип са безплодни издънки на политическото ни битие. Няма как една личност да бъде гарант за демократично развитие. Двете неща са несъвместими.
Въпреки всички "странични шумове" /платени медии, поръчкови журналисти, стереотипи, липса на традиции и т.н./ утъпканият път е само един и след като така или иначе сме стъпили на него сме длъжни да го следваме, защото друг за нас няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: flyco
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1367032
Постинги: 276
Коментари: 2447
Гласове: 17476